11226205_851137394961895_7562596515306478833_o_WWW

wytyczne dla Wesel

Zdaję sobie sprawę, że mimo znoszenia kolejnych obostrzeń możecie się czuć zagubieni w gąszczu nowych regulacji, dlatego postanowiłam napisać kilka informacji.

W ostatnim czasie poznaliśmy decyzję rządu w sprawie możliwości organizowania wesel. Limit 150 osób oznacza, że wielu z Was nie musi zmniejszać liczby zaproszonych gości. Nie są to jednak jedyne wytyczne, jakim trzeba sprostać, aby wesele mogło się odbyć.

Podstawowym warunkiem, poza, oczywiście dostosowaniem listy gości do ustalonego limitu osób jest zakaz uczestniczenia w przyjęciu osób chorych na COVID-19, zarażonych wirusem SARS-CoV-2 lub mających objawy chorób układu oddechowego. Z przyczyn oczywistych osoby poddane kwarantannie także nie mogą przybyć na wesele.

Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie pełnej listy gości i obsługi imprezy wraz z kontaktami, którą w razie potrzeby Para Młoda udostępnieni organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Nie mniej ważne będzie także odpowiednie usadzenie gości– zgodnie z przygotowanymi przez Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny wytycznymi przy jednym stoliku, w miarę możliwości, powinny siedzieć rodziny lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym.

We wszystkich obiektach właściciele mają obowiązek zapewnić dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk. Nie bez znaczenia będzie także sposób usadzenia gości. Zgodnie z wytycznymi zaleca się redukcję osób siedzących przy stole o 20%, a w przypadku stołów podłużnych goście nie powinni siedzieć na przeciwko siebie. Ważne są też odległości między stolikami– podobnie jak w gastronomii powinny one wynosić minimum 2 metry lub 1 metr, jeśli stoliki będą oddzielone przegrodą wystającą przynajmniej 1 metr ponad blat stolika.

Właściciele sali weselnej są także zobowiązani do zapewnienia 1 kelnera na 15 gości- co ważne kelner powinien być, w miarę możliwości, “przypisany” do określonej grupy gości tak, aby rotacja była możliwie najmniejsza. Co więcej, jeśli jedzenie ma być serwowane w formie bufetów, czy stacji kulinarnych, to musi zostać wyznaczona osoba do obsługi, tak aby goście nie korzystali z nich bezpośrednio (dotyczy to także Candy barów).

Osoby z obsługi powinny, zgodnie z wytycznymi, nosić maseczki i rękawiczki jednorazowe, lub, po wykonanej czynności powinni dezynfekować ręce.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email